REDHALAH ATAS SEGALANYA - Islam Is Great

Islam Information

Rabu, 17 Mei 2017

REDHALAH ATAS SEGALANYA

REDHALAH ATAS SEGALANYA
Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, "Manisnya rasa iman hanya bisa dicicipi oleh orang yang rddha menerima Allah sebagai Rabb," (HR Muslim)

Allah SWT berfirman, "Allah meredhai mereka dan mereka pun meredhai Allah."(QS Al-Maidah (5): 119)

Syekh Abdul Qadir Al-Jailani menjelaskan bahawa Allah SWT memang sengaja menyembunyikan apa-apa yang maslahat dari para hamba-Nya ketika Dia membebani mereka untuk menjalankan perintah dan menjauh larangan-Nya sebagai wujud penghambaan kepada-Nya.

Dia hanya memerintahkan untuk menerima takdir, redha menghadapi qadha secara total, baik pada hal yang positif atau negatif baginya. Allah sengaja menyimpan sendiri pengetahuan tentang maslahat dan nasib akhir seseorang agar sang hamba senantiasa taat kepada-Nya dan redha menerima apa yang Dia bagikan kepadanya tanpa  mengeluh ataupun menyalahkan-Nya.

Ketahuilah bahawa kelalaian setiap orang terpulang pada kadar penolakannya terhadap takdir, pilihannya untuk menuruti hawa nafsunya, dan keengganan untuk bersikap redha menerima qadha.

Orang yang redha menerima ketetapan Allah akan hidup dengan tenang, sedangkan orang yang tidak redha akan hidup berlarut-larut dalam kemalangan dan kelelahan, padahal ia tidak memperolehi material duniawi kecuali apa yang memang telah ditentukan sebagai rezekinya.

Selama seseorang menuruti hawa nafsunya dan dikendalikan olehnya, ia tak akan mampu bersikap redha terhada qadha, sebab tabiat hawa nafsu memang menentang Al-Haqq, sehingga kelalaiannya pun kian bertambah. Kerana itu, jika ingin hidup tenang, lawanlah hawa nafsu!

--Syekh Abdul Qadir Al-Jailani dalam kitab Al-Ghunyah Lithalibi Thariq Al-Haqq

SILA SHARE DAN SEBARKAN

(Dipetik daripada facebook Ustaz Iqbal Zain)

Tiada ulasan: