INDAHNYA AKHLAK SYEIKH UMAR MUKHTAR, SANG MUJAHID SUFI - Islam Is Great

Islam Information

Isnin, 13 Mei 2019

INDAHNYA AKHLAK SYEIKH UMAR MUKHTAR, SANG MUJAHID SUFI

Ketika Uthmaniyah memerintah Libya, terdapat seorang ulama sufi yang sangat berpengaruh iaitu Syeikh Umar Mukhtar. Beliau adalah guru dan mursyid tarekat Sanusiyah di sebuah zawiyah di Barqah, Libya.


Setelah Sultan Abdul Hamid II turun takhta pada tahun 1909, Daulah Uthmaniyah mula melemah. Maka pada tahun 1911, Itali mula menyerang tentera Uthmaniyah di Libya untuk merampasnya dari pemerintahan Uthmaniyah. Syeikh Umar Mukhtar bersama anak2 muridnya bangkit membantu tentera Uthmaniyah berjihad melawan kejahatan Itali.


Namun Uthmaniyah tewas & Itali berjaya menawan Libya. Syeikh Umar Mukhtar bersama anak2 muridnya meneruskan perjuangan jihadnya menentang Itali.  Pada mulanya Itali di bawah pimpinan Jeneral Graziani memandang rendah pada keupayaan Syeikh Umar Mukhtar. Namun serangan demi serangan yang dilakukan ke atas Itali menyebabkan Itali mengalami kerugian yang besar.


Maka Itali mula melakukan pelbagai kekejaman ke atas masyarakat awam di Libya bagi menangkap Syeikh Umar Mukhtar. Mereka juga memasang perangkap2 namun semua usaha menemui kegagalan. Sebaliknya, mereka yang masuk ke dalam perangkap2 Syeikh Umar Mukhtar. Hal ini menjadi mimpi ngeri di setiap malam mereka di Libya.


Syeikh Umar Mukhtar berjaya menawan ramai tentera Itali & mereka dilayan dengan baik sepanjang berada di bawah tawanannya. Suatu ketika anak muridnya bertanya kepada Syeikh Umar Mukhtar kenapa beliau enggan membunuh semua tawanan2 Itali sedangkan Itali membunuh orang2 Libya. Maka Syeikh Umar Mukhtar menjawab, "Mereka (Itali) bukan guru kita untuk kita ikuti".


Suatu ketika Leftenan Sandrini berjaya ditawan. Beliau menyangka bahawa Syeikh Umar Mukhtar akan membunuhnya. Maka beliau sangat gementar ketika Syeikh mendatanginya. Syeikh Umar Mukhtar memberikannya baju & berkata padanya, "Pulanglah engkau. Beritahu pada ketuamu Graziani bahawa orang2 Libya tidak mengalu2kan kedatangannya". 


Setelah 20 tahun, barulah Syeikh Umar Mukhtar berjaya ditawan dalam satu peperangan. Kini seorang lelaki yang berumur lebih 70 tahun menjadi ancaman utama buat Itali. Nama Syeikh Umar Mukhtar menjadi sangat masyhur di Negara Itali.

Tiada ulasan: